Het verschil tussen een pixel- en een vectorafbeelding

Weetjespost pixel vector def v2

De termen PIXEL en VECTOR komen vaak voorbij als je bezig bent met grafische vormgeving en drukwerk. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en wat zijn de voor- en nadelen? In feite zijn het allebei grafische bestanden, maar zijn beide bestanden anders opgebouwd.

Pixelbestanden

Zijn opgebouwd uit allemaal kleine vierkantjes die duidelijk zichtbaar worden wanneer je inzoomt. Bij pixelbestanden ben je gebonden aan de resolutie waaruit deze is opgebouwd. De resolutie wordt weergegeven in het aantal DPI (Dots Per Inch), oftewel het aantal puntjes per 2,54cm (een inch). Wordt een pixelafbeelding vergroot, bijvoorbeeld voor op een banner, dan komen de blokjes tevoorschijn en wordt de afbeelding wazig. Bestandstype: JPEG/JPG/PSD.

Voordeel: Kunnen makkelijk worden bewerkt op veel verschillende platformen.

Nadeel: Wordt snel wazig en zijn vaak grote bestanden.

Weetjespost pixel vector def v22
Weetjespost pixel vector def v23

Vectorbestanden

Zijn samengesteld uit allemaal verschillende voorwerpen, die zijn opgebouwd uit referentielijnen met ieder hun aparte kleur, vulling en lijnsoort. Deze lijnen blijven altijd hun vorm behouden, hoe groot of klein je ze ook maakt. Daardoor worden ze niet zichtbaar als je erop inzoomt. Het maakt dus ook niet uit hoe groot je een vectorbestand maakt, de kwaliteit blijft altijd gelijk. Bestand: EPS/AI/PDF/SVG/CDR/CMX/CGM/DXF/WMF.

Voordeel: Zijn kleine bestandsformaten die je altijd kunt vergroten of verkleinen waarvan de kwaliteit ook altijd gelijk blijft.

Nadeel: Er kunnen geen schilderachtige tekeningen mee worden gemaakt en een vectorbestand is vaak alleen een bestand die kan worden gebruikt door professionals.

Advies nodig over PIXEL of VECTOR? Of zelf geen apparatuur om te werken met vectorbestanden? Wij helpen je graag!

Vorige

Volgende

Volg jij ons al op social media?

[en]-->

Kijk je niet dagelijks op onze website voor de laatste updates? Geen probleem! Je kunt ons ook volgen op onze social media kanalen. We delen daar regelmatig interessante ontwikkelingen, handige weetjes en een kijkje achter de schermen.